Kultúrne podujatia dnes prilákali do obcí priaznivcov folklóru

12.07.2010 Celý región

Hraň/Bystré 11. júla (TASR) - Vo viacerých obciach zemplínskeho regiónu patrila dnešná slnečná nedeľa priaznivcom folklóru.
Slávnosti venované ľudovej hudbe, tancu a spevu prilákali do Bystrého v okrese Vranov nad Topľou a do Hrane v okrese Trebišov množstvo návštevníkov.
Folklórne slávnosti v Hrani pripravila samospráva v spolupráci s Regionálnym osvetovým strediskom v Trebišove v súvislosti so 650. výročím prvej písomnej zmienky o obci. Podujatie sa začalo asi o 15.00 h ekumenickou bohoslužbou. \"Nejde o tradičnú kultúrnu akciu, koná sa u nás počas výkonu mojej funkcie prvýkrát, no chceme, aby sa do budúcich rokov stala tradíciou, \" uviedla pre TASR starostka Hrane Helena Zuzkáčová. V rámci kultúrneho programu sa dnes pred viac ako 2000 návštevníkmi predstavila skupina Drišľak, zabávač Jožko Jožka, slovenský Louis Armstrong Peter Ondria a folklórne kolektívy Omladzina, Rovina, Vidumanec a Ondava.
Na niekoľko desaťročí dlhú tradíciu nadväzujú letné folklórne slávnosti, ktoré dnes v obci Bystré pripravila miestna samospráva. \"Je to pokračovanie bývalého Dňa stavbárov, pravidelne organizovaného asi 20 rokov až do nežnej revolúcie, \" povedal pre TASR zástupca starostu Jozef Pohlod. Ako dodal, v areáli futbalového ihriska dnes v rámci programu vystúpili žiaci dvoch miestnych materských škôl, folklórne súbory Vederko, Dúbrava, Kandráčovci, Bystrančan a zabávač Jožko Jožka. Pozvanie na kultúrnu akciu prijala aj päťčlenná delegácia z poľskej družobnej gminy Harasiuki. Počas tomboly v závere podujatia sa z viac ako 600 návštevníkov vylosovali výhercovia vecných cien.
 

Vyberte región